Saturday, July 3, 2010

27.06 Concert Massive Attack - Heligoland

Cred ca e cel mai tare concert la care am fost anul asta. La fel ca in 2008, Martina Topley Bird a facut "incalzirea" iar in locul lui Ninja la tobe (plus alte instrumente) a fost un "naughty loop station", dupa cum chiar ea a spus, si calculatorul (cel din urma doar la una singura). Prima melodie a fost Intro de pe Quixotic, a capella.
A avut cateva instrumente de percutie si pentru background pe care le inregistra si le punea pe loop, iar vocea si eventual un instrument, chitara sau un sintetizator, le facea in timp real. A cantat si Karmacoma, prezentand-o drept: "a song I used to play with my old band". M-a impresionat mult, i-am ascultat albumele de pana acum si sunt chiar interesante.
Recomand "Ragga" (colaborare cu Tricky), "Baby blue", "Stevie's Day", "Sandpaper Kisses".




Desi pana la concert nu eram impresionat de ultimul album Massive Attack, acum il privesc cu alti ochi. Concertele au efectul acesta de a schimba perceptia prin asocierea album-concert, ne fac sa devenim subiectivi. Massive Attack au venit cu 2 tobosari - tobe sintetizate si normale, basist, chitarist, la clape-sintetizatoare a fost acelasi om care a fost la Roseland New York la Portishead. N-are rost sa insir numele membrilor trupei sau setlist-ul.


Mesajul nu este unul clar si, din ce am vazut intr-un interviu cu 3D si Daddy G, nici nu si-au propus unul clar. Toate citatele, datele, mesajele de pe ecran sunt instantanee din viata cotidiana si par a sugera ca totul a degenerat si nu suntem in stare sa vedem asta pentru ca ele eu devenit un zgomot de fundal raportat la viteza cu care ne miscam.

"Psyche" mi-a transmis prin chitara repetitiva, prin miscarile Martinei(aluzie la micarile unei papusi stricate) si mai ales prin repetarea obsesiva a ultimului vers "as I was set to fall in", o pierdere a identitatii ("dissolving who we are") in toate detaliile marunte in care ne-am ingropat. "Atlas air" transmitea un mesaj asemanator: "It took all the man in me to be the dog you wanted me to be".
"Risingson" - foarte puternica senzatia de vis, mai ales prin prisma luminilor ametitoare.

Pur si simplu m-au dat pe spate. Lumini, sunet impecabil, atmosfera, tot. Mesajele, pe ecranul din spatele trupei, cu citate celebre si apoi cu lista duratei initiale a arestului in diferite tari au fost aplaudate la afisarea "SUA nelimitat".

No comments:

Post a Comment